.
asdf: jak się przechodzi z systemu osemkowego na dziesietny?
1374
8 =

? 10?
18 paź 21:43
asdf: pierw trzeba przejść na dwójkowy, poźniej na dziesiętny?
18 paź 21:48
aniab: od razu
18 paź 21:53
aniab: 4*80 + 7*81 +3*82 + 1*83 = w dziesiętnym
18 paź 21:54
asdf: w jaki sposób?
18 paź 21:54
aniab: abcd8 = d*80 + c*81 +b*82 + a*83 =
18 paź 21:57
asdf: ja to zrobiłem tak:
4 = 100
7 = 111
3 = 011
1 = 001
001011111100 = 1011111100 = 2
9 + 2
7 + ....
ale ja głupi
18 paź 21:57
aniab: 4+56+192+512= 764 w dziesiętnym
18 paź 21:59
asdf: 111 011 101 1112 = 73578 tak?
18 paź 21:59
aniab: wstąpił do piekieł po drodze mu było
18 paź 21:59
aniab: co ty liczyłeś jak ci wyszło 13748 =73578
18 paź 22:02
aniab: to są różne..no można tak..ale po co jeśli chciałeś na 10tny?
18 paź 22:03
asdf: dopiero to ogarniam, wiec sie gubie w niektorych kwestiach...
1374
8 = 7357
10 chciałaś tak napisać, bo jak nie to nie rozumiem
18 paź 22:06
asdf: kurde, nie...
111 011 101 1112 = 73578 = 7 + 5*8 + 3*64 + 7 *512 = 2532710 tak?
18 paź 22:09
aniab: tak
18 paź 22:10
asdf: A3C9
16 =
10
9 + 13*16 + 3*64 + 10*512 = ...tak?
18 paź 22:10
aniab: myślałam że twoje dwa posty to te same liczby .. już ok

umiesz
18 paź 22:11
aniab: 9 + 13*16 + 3*162 + 10*163
18 paź 22:11
asdf: a w tym laborku miałem błąd, bo jak liczyłem sigme to nie dałem pierwiastka...przepisałem
wyniki do tableki, w której nie moge mazać...Zostawiłem już tak jak jest. Pojde w poniedzialek
i sprobuje przejsc z tym

Moze nie beda sprawdzać wynikow..
18 paź 22:12
aniab: 9 + 13*16 + 3*256 + 10*4096 =
18 paź 22:12
asdf: z ósemkowym mi się pierdykło

Dobrze, ze moge jutro miec kalkulator
18 paź 22:13
asdf: a żeby przejsć z ósemkowego na szesnastkowy to nie można tak odrazu? tylko peirw na dwójkowy,
pozniej na 16?, np.
43032
8 =
16
100 011 000 011 010 mam po 3 wyrazy w grupie, a do 16−stkowego trzeba mieć po cztery, czyli
robię taki myk:
0100 0110 0001 1010 = 461A
16 dobrze?
18 paź 22:16
aniab: 73578 =382310
18 paź 22:19
aniab: możesz na kompie odpalić kalkulator włączyć widok naukowy i tam ci 1 przyciskiem zmienia system
18 paź 22:20
asdf: a dobrze zrobilem to z 2216?
18 paź 22:23
aniab: 461A
18 paź 22:23
asdf: no to chyba dobrze
18 paź 22:24
asdf: jutro z tego mam wejsciowke...
18 paź 22:25
aniab: będzie dobrze
18 paź 22:28
asdf: powinno, a po wejsciowce w koncu do domu na weekend
18 paź 22:28
Jola :
Po nabyciu kalkulatora naukowego z nierządu za pieniądze(pańskie),piszesz sekwencję
(z trybu RUN) MODE 0 SHIFT HEX 1374 MODE . i otrzymujesz 76410
Kalkulator−Electric(jak orkiestra lub Wałęsa) Co DL−1712
19 paź 09:45
Auree: Jolu czy mogłabyś mi wysłać przeskanowaną instrukcję swojego kalkulatora? Mam identyczny, a
niestety instrukcja już dawno mi się gdzieś zapodziała...
14 maj 18:48
PW: Chodzi handlarz po rynku i mamroce:
− Maść na szczury, maść na szczury!
Podchodzi zainteresowany:
− A jak to działa?
− Bierzesz pan delykwenta za uszki i smarujesz maścią pod brzuszkiem. Za dwa tygodnie szczur
zdycha.
− Panie, jak bym go już miał w garści, to bym go od razu w łeb!
− Mozna i tak, można i tak. Maść na szczury, maść na szczury!
14 maj 21:22