wykładnicza
slyq: x do potęgi pierwiastek z x odjąć pierwiastek z x do potęgi x
Przepraszam,ale nie umiałem tego tutaj napisać,pomoże ktoś z góry dziękuje
18 paź 21:39
PuRXUTM: x
√x−
√xx chyba o to chodzi

ale zrobić nie umiem
18 paź 21:41
slyq: tak o to mi chodziło.W tym zadaniu chodzi o to,aby obliczyc miejsca zerowe
18 paź 21:45
slyq: wiem,że bedzie to 1 oraz 4
18 paź 21:45
slyq: tylko jak,ja rozwiązuje wychodzi mi 0 i 4,a zero oczywiscie jest sprzeczne
18 paź 21:45
ICSP: to co to jest w sumie ?
równanie ?
nierówność ?
coś jeszcze innego ?
18 paź 21:47
slyq: to jest funkcja,i trzeba obliczyć miejsca zerowe
18 paź 21:50
aniab: bo korzystając z różnowartowości funkcji wykładniczej gubisz 1, która nie jest róznowartościowa
18 paź 21:50
slyq: żeby to rozwiązać trzeba zlogarytmować stronami,tak?
18 paź 21:50
aniab: można podnosić do kwadratu tylko, ale trzeba dołożyć warunek x=1 bo ginie
18 paź 21:52
slyq: czyli w sumie to jak mam to zrobić
18 paź 21:56
slyq: 
?
18 paź 22:14
ICSP: D : x > 0
x
√x = (
√x)
x
1
o Dla x = 1 zachodzi
2
o Dokładam z obydwu stron log
x
log
x x
√x = log
x (
√x)
x
√x = x * log
x √x
| | 1 | |
√x = |
| x dla x > 0 obydwie strony dodatnie więc mogę podnieść do kwadratu |
| | 2 | |
x
2 − 4x = 0
x(x−4) = 0
x = 0 v x = 4 − x = 0 nie należy do dziedziny
Odp to suma rozwiązań z obydwu przypadków : x ∊ {1;4}
18 paź 22:21
slyq: okey tylko,że założenia masz ,że x>0,a dla log przy podstawie z x jest to sprzeczne.
18 paź 22:26
ICSP:
18 paź 22:26
slyq: a jeśli doprowadzę to tego równania kwadratowego bez log,bedzie okey

?
18 paź 22:26
ICSP: Zależy jak do niego doprowadzisz.
18 paź 22:27
slyq: no bo w tym 2 stopniu potrzebne jest chyba założenie ,że x nierówna się 1.Tak?
18 paź 22:27