prosze pomocy.
jajajaja: . Z sześcianu o krawędzi 10 cm odcięto naroże w ten sposób, że każda z krawędzi wychodzących z
jednego wierzchołka została podzielona w stosunku 2:3 (licząc od wierzchołka). Oblicz jakim
procentem objętości sześcianu jest objętość odciętego naroża. Ile razy powierzchnia sześcianu
jest większa od powierzchni naroża?
moge prosic o pomoc jak to pokolei wyliczyc. odp powinno byc 1 1/15 %, 12,5(√3−3)
18 paź 21:29
aniab:

odcięty V =1/3 *4 *4*4/2 =32/3
cały V=1000
32/3/1000* 100%=32/30 %
18 paź 21:42
aniab: odcięty S = 3*16/2 + 4√2*2√6/2 =24 +8√3
Sześcian S=6*100=600
600/(24 +8√3)
18 paź 21:45