wykaz ze
paula: | | 3a+3−2*3a+2 | |
wykaz ze |
| jest liczba wymierna |
| | 3a+1+3a−1 | |
18 paź 21:20
krystek: Podziałaj na potęgach
am+n=am*an
następnie wyłącz 3a przed nawias w liczniku i mianowniku
18 paź 21:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
3
a+3 − 2*3
a+2 = 3*3
a+2 − 2*3
a+2 = 3
a+2*(3−2) = 3
a+2
a mianownik?
3
a+1 + 3
a−1 = 9*3
a−1 + 3
a−1 = (9+1)*3
a−1 = 10*3
a−1
| 3a+2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * 3(a+2) − (a−1) = |
| * 33 = 2.7 |
| 10*3a−1 | | 10 | | 10 | |
18 paź 21:22
paula: dziekuje bardzo
18 paź 21:27