matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dodawanie i odejmowanie wyrażeń wymiernych
bumbum:
1
3
a
−
−
a−4
2a+8
2a
2
−16a+32
jaki będzie wspólny mianownik? przez co mam wymnożyć kolejne mianowniki?
18 paź 21:15
krystek:
a−4 2(a+4) 2(a−4)
2
masz mianowniki i teraz myśl
18 paź 21:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
2a+8 = 2(a+4) 2a
2
− 16a + 32 = 2(a
2
−8a+16) = 2(a−4)
2
a jak myślisz
18 paź 21:18