Wykaż,że ...
k8e: 1.Wykaż, że róznica kwadratów dwóch kolejnych liczb parzystych dzieli się przez, 4 a nie dzieli
sie przez 8 .
2.Iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych parzystych jest o 112 większy od kwadratu liczby
mniejszej. Co to za liczby?
18 paź 21:02
aniab: (2n+2)2−(2n)2=4n2+8n+4−4n2=8n+4=4(2n+1)
2n+1 jest nieparzysta więc nie dzieli się przez 8
18 paź 21:11
k8e: a może być zapisana w ten sposób? (2n)2−(2n+2)2 = 8n + 4?
18 paź 21:14
aniab: (2n+2)*2n =(2n)2+112
4n2+4n−4n2=112
4n=112
n=28
pierwsza to 56 druga 58
18 paź 21:14
aniab: od większej mniejszą
18 paź 21:15
k8e: Bardzo dziękuje za pomoc.
18 paź 21:19