Oblicz wartość wyrażenia.
25: | | 2x2 + 3xy −y2 | |
Oblicz wartość wyrażenia |
| dla: |
| | x2 + y | |
b) x=2−
√3 i y=
√2
18 paź 20:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstawiasz i liczysz ...próbowałeś chociaż
18 paź 20:55
25: gdybym nie próbował, to by mnie tu raczej nie było −.− wyniki giganty..
18 paź 20:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
to pokaż obliczenia
znajdziemy błąd
18 paź 20:56
Krzysiek : Czemu piszesz ze giganty. pewwnie nie az tak .
Dam Ci wskazowke do obliczenia przykladu a.
W liczniku masz 2x2 i za x masz podstawic 2√3 to czemu bedzie rowne samo (2√3)2
Zauwaz ze pomiedzy 2 i √3 jest niewidzialny znak mnozenia i mozemy zapisac to tak
(2*√3)2Teraz mamy wzor (a*b)n=an*bn u nas a=2 a b=√3 a wykladnik potegi n=2 to
piszemy
(2√3)2= 22*(√3)2=4*3=12 czyli nasze x2=12 a masz 2x2 to bedzie 2*12
czyli jesli masz takie wyrazenie np (5√15)2 to podnosisz i 52 i (√15)2 zgodnie ze wzorem
.
Natomiast w b masz za x podstawic 2−√3 to czemu jest rowny x2 to podstawiaj (2−√3)2 =
przeciez jest na to wzor (a−b)2=a2−2a*b+b2 no to podstawiaj i licz, no a y2 to ile to
bedzie (√2)2 ile to jest p{2]*√2=2 i licz
jak pokazesz jak liczysz to sie wtedy skoryguje bledy to o co Cie prosil Artur nawet jesli
bedziesz liczyl zle to prosze sie nie wstydzic i pokazac
19 paź 10:21