Dla jakich wartości parametru m punkt P = (x, y) należy do koła o promieniu r
fhrh: Dla jakich wartości parametru m punkt P = (x, y) należy do koła o promieniu r =
√5 i środku w
początku układu współrzędnych?
S = (0, 0)
x
2+y
2 ≤
√5
Wyznaczniki:
W=−1+2 = 1
W
x = 3m+2
W
y = 4m+2
P(3m+2, 4m+2)
(3m+2)
2+(4m+2)
2 ≤
√5
Δ = 25m
2+28m+8 ≤
√5
Δ= 784−800
Δ= −16
Wszytko fajnie tylko dlaczego delta jest ujemna, jeśli tak ma być to co z tym dalej robić?
18 paź 20:46
Mati_gg9225535: (x+a)2+ (y+b)2 = r2
18 paź 20:48
Mati_gg9225535: 5 przenosisz na lewo redukujesz wyrazy podobne i wtedy Δ
18 paź 20:49
fhrh: Fakt faktem ale co z tą Δ<0 zrobić?
18 paź 20:49
krystek: X2+y2=r2 stąd x2+y2≤5
18 paź 20:49
fhrh: <b>Dzięki nie pomyslałem

</b>
18 paź 20:50
Mati_gg9225535: spróbuj policzyc jeszcze raz, nie powinna byc ujemna jak przeniesiesz 5 na lewo bedzie dodatnia
a pierwiastek wyjdzie 22, jesli wszystko wczesniej dobrze policzone
18 paź 20:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle wyliczone:
W2 − W1 ⇔ x = 1+3m
więc y=2+4m
18 paź 20:51
fhrh: Czyli Δ = 7m
2+6m ≤ 0
18 paź 21:21
fhrh: Ofc
W= 1
Wx= 3m+1
Wy= 4m+2
18 paź 21:25