Oblicz długość ramion i pole trapezu.
Rybak: Długości podstaw trapezu równoramiennego są równe 12 cm i 6 cm. Oblicz pole i długość ramion
trapezu, jeżeli przekątne tego trapezu są do siebie prostopadłe.
11 maj 17:20
@Basia: Pomagam
11 maj 17:22
@Basia:

△ASB jest prostokatny
z tw.Pitagorasa wyznacz x
△CSD jest prostokątny
z tw.Pitagorasa wyznacz y
△ASD jest prostokatny
z tw.Pitagorsa wyznacz AD=BC
|EB|=
|AB|−|CD|2 =
12−62 = 3
△BEC jest prostokatny
z tw.Pitagorasa wyznacz h=|CE|
podstaw do wzoru na pole i policz
11 maj 17:28
Rybak: Dzięki
11 maj 17:32