Help me !!
radek: Dwa ciała, których stosunek mas wynosi m1:m2 wynosi 4:3, ogrzano tak że stosunek przyrostów
temperatury wynosi △t1:△t2 równy jest 3:5. Jeśli ciepła właściwe tych ciał spełniaja warunek
c1:c2=1;2 to jaki warunek spełniaja dostarczone do nich ciepła ?
18 paź 20:31
radek: czy to będzie tak :
Cw1=3m*5△T*2C : Cw2=4m*3△T*1C
2Cw1=5Cw2
18 paź 20:40
aniab: | Q1 | | 4m*3t*c | | 2 | |
| = |
| = |
| |
| Q2 | | 3m*5t*2c | | 5 | |
18 paź 20:52
radek: czyli 5Q1=2Q2 ?
18 paź 20:54
radek: a mam pytanie
m2=4 m1=3 to czemu podstawiłaś do Q1 4 a nie 3 ?
18 paź 20:58
aniab: bo tak napisałeś stosunek mas wynosi m1:m2 wynosi 4:3,
18 paź 21:08
radek: czyle to co napisałem wyżej jest nie dobrze że m1=3 a m2=4
18 paź 21:12
aniab: m1=4m m2=3m
18 paź 21:18