bardzo prosze o pomoc
Baśka : rozwiąż równanie 2x2−2x−1x2−4=3x2−4
18 paź 20:30
M:
1 lut 11:37
Bo_ra:
| −2 | | −1 | | −3 | |
| − |
| = |
| |
| x2−2x | | x2−4 | | x2−4 | |
Załózenie
x
2−2x≠0 tox≠0 ,x≠2
x
2−4≠0 to x≠−2 ,x≠2
| −2 | | 1 | | −3 | |
| + |
| = |
| |
| x2−2x | | x2−4 | | x2−4 | |
| −2 | | −3 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| x2−2x | | x2−4 | | x2−4 | |
−2(x
2−4)=−4(x
2−2x)
−2x
2+8=−8x
2+8x
6x
2−8x+8=0 /(:2)
3x
2−4x+4=0
Δ<0
Odp. Równanie nie ma rozwiążań
1 lut 15:20
NN:
Wystarczy tak:
założenie x≠0 i x≠±2
sprzeczność
1 lut 18:59