Równania kwadratowe.
moth: Bartek−chodziarz, na długich dystansach chodzi z śr szybkością 2 km/h, a Kuba−biegacz z
szybkością 8 km/h. Treningi rozpoczynają z tego samego miejsca, każdy po innej z dwóch
prostopadłych do siebie ścieżek. Bartek rozpoczyna trening o godzinę wcześniej niż Kuba.
a.) Po jakim czasie od momentu startu Kuby odległość między nimi będzie równa 50 km/h?
b.) Ile km przejdzie w tym czasie Bartek?
Z twierdzenia Pitagorasa?
18 paź 20:29
Maslanek: Ja bym to zrobił po fizycznemu

x(t)=2t
y(t)=8t
Z warunkami zadania:
x(t)=2t
y(t−1)=8(t−1)=8t−8
d(t)=
√x(t)2+y(t)2
a) d(t)=50
b) x(d(t)=50)=2*t
d(t)=50
18 paź 20:32
johnny : ,,odległość między nimi będzie równa 50 km/h?,, odległość w km/h ? o.O
18 paź 20:34
moth: Jak po fizycznemu to ja odpadam

Poproszę o tłumaczenie

Rozwiązanie mam:
a.) Po 6 h
b.) 14 km.
Tylko sposób...?
18 paź 20:37
moth: Głupoty piszę, mój błąd... 50 km, bez h..
18 paź 20:39
johnny : z exela:
godz b k odleglosc
1 2 0 2
2 4 8 8,94427191
3 6 16 17,08800749
4 8 24 25,29822128
5 10 32 33,52610923
6 12 40 41,76122604
7 14 48 50
8 16 56 58,24087911
9 18 64 66,48308055
10 20 72 74,72616677
zalezność a2 + b2 = c2 to c= √a2+b2
a to droga bartka
b to droga kuby
c to odległość miedzy nimi
18 paź 21:09
Eta:

t −−−czas od momentu startu Bartka , t>0
t−1 −−− czas startu Kuby
s
K −−− droga przebyta przez Kubę
s
B −− droga przebyta przez Bartka
s= V*t ⇒ s
K= 8*(t−1) , s
B= 2*t
z tw. Pitagorasa: (2t)
2+ [8(t−1)]
2= 50
2
otrzymasz równanie kwadratowe : 17t
2−32t−609=0 Δ= 42436,
√Δ=206
t= 7 h
1/ po czasie t−1= 6h (od momentu startu Kuby)
2/ bartek przejdzie wtym czasie drogę S+B= 2*t=2*7= 14 km
18 paź 21:42
Eta:
poprawiam zapis:
2/ Bartek przejdzie w tym czasie drogę SB = 2*t= 2*7= 14 km
18 paź 22:02