PROSZĘ O POMOC: Oblicz długości boków trójkąta równoramiennego...
Humanistka:): PROSZĘ O POMOC: Oblicz długości boków trójkąta równoramiennego o polu 25√2 i kącie 45 stopni
między ramionami.
11 maj 17:19
@Basia: Pomagam
11 maj 17:29
tim: Basiu, szalejesz
11 maj 17:31
@Basia:

P=
b*b*sinα2=
b2*sin452
b2*sin452 = 25
√2 /*2
b
2*
√22 = 50
√2 /*2
b
2√2 = 100
√2 /:
√2
b
2 = 100
b = 10
z tw.cosinusów
a
2 = b
2+b
2 − 2*b*b*cos45
a
2 =2b
2(1−cos45)
a
2 = 2*100(1−
√22)
a
2 = 100(1−
√2)
a=10√1−√2
11 maj 17:37
@Basia:
poprawiam
a2 = 2*100*2−√22
a2 = 100(2−√2)
a=10√2−√2
11 maj 17:38
@Basia: Już niedługo Tim. Zaraz muszę kończyć.
11 maj 17:39
Humanistka:): Dzięki
11 maj 18:02
Ciekawy: W twierdz Cosinusów na początku czemu −2*b*b zamieniło się na 1?
7 wrz 15:12
Antek: a2=b2+b2−2b*bcos45
a2=2b2−2b2cos45
Teraz wyciagam 2b2 przed nawias i mam
a2=2b2(1−cos45) bo teraz jesli pomnoze 2b2przez1 to mam 2b2 i 2b2 przez cos45 to dostane
2b2cos45
czyli moge napisac ze a2=2b2−2b2cos45=2b2(1−cos45)
7 wrz 15:19
ICSP: 2b2 zostało wyciągnięte przed nawias.
7 wrz 15:20
thx:
1 paź 16:58