Równania kwadratowe
Sock: Znajdź liczby, wiedząc, że suma kwadratów:
a)trzech kolejnych liczb naturalnych jest równa 29
b)dwóch kolejnych liczb parzystych jest równa 244
c)dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest równa 290
Kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Nie było mnie na ostatniej lekcji matematyki a jutro mam
sprawdzian
18 paź 20:21
krystek: n2+(n+1)2+(n+2)2=29
18 paź 20:23
krystek: (2n)2+(2n+2)2=244
a nieparzyste zrób sam
18 paź 20:24
ICSP: a to myślimy.
Jeżeli wezmę sobie liczbę naturalną i oznaczę ją jako n to będę miał że następna to n+1 oraz
jeszcze następna to n+2 . Oczywiście aby
Saizou się nie przyczepił n > 0 oraz n ∊ N
(uznaję że 0 nie jest liczbą naturalną

mam więc równanie :
n
2 + (n+1)
2 + (n+2)
2 = 29 po rozwiązaniu otrzymasz
po rozwiązaniu otrzymasz n = 2 i masz liczby :
2,3,4,
pozostałe w identyczny sposób.
Jak pomyślisz to znajdziesz ładniejszy zapis i obliczenia będą prostsze
18 paź 20:24
Sock: nieparzyste będą (n+3)2 + (n+5)2
18 paź 20:27
ICSP: n + 3 nieparzyste

wezmę sobie np n = 1 i już mam że n+3 = 1+3 = 4 − liczba parzysta.
18 paź 20:28
Sock: czyli nieparzyste: (n+2)2 + (n+4)2
18 paź 20:29
krystek: Nie!
2n+1
18 paź 20:30
ICSP: wezmę n = 2 i mam że
n+2 = 2+2 = 4 − parzysta
próbuj dalej xD
18 paź 20:30
ICSP: krystek
daj mu pomyśleć. Ważne że próbuje
18 paź 20:31
krystek: Ups Przepraszam ICSP
18 paź 20:31
ICSP: ależ nie musisz mnie przepraszać

Prędzej jego
18 paź 20:32
Sock: (2n+1)2+ (2n+3)2
18 paź 20:33
ICSP: może być

ale jeśli pozwolisz zaproponuję :
(2n−1) oraz (2n+1)
Jednak twój sposób również dobry
18 paź 20:34
Sock: ok czyli rozwiązanie do nieparzysych będzie tak:
(2n+1)2+ (2n+3)2=290
4n2+4n+1+4n2+12n+9=290
8n2+16n+10=290
8n2+16n−280=0
n2+2n−35=0
Δ=4+140=144
√Δ=12
x1= −2−12/2= −7
x2= −2+12/2= 5
18 paź 20:39
ICSP: a skąd nagle sie pojawiło x
18 paź 20:46
Sock: x1 i x2 sa to miejsca zerowe
18 paź 20:47
Sock: czyli dzięki nim wyznaczyłam 2 liczby nieparzyste, zgadza się?
18 paź 20:47
ICSP: ale skąd się wzięło to x
18 paź 20:48
Sock: to jest ogólny wzór na miejsca zerowe czyli:
x1= −b−√Δ/2
x2= −b+√Δ/2
tak uczyliśmy sie na poprzednich lekcjach
18 paź 20:50
ICSP: rozwiązujesz równanie w n a nagle znikąd pojawia się x ?!
Skąd ?!
Wzory znam
18 paź 20:50
krystek: ale masz zmienną n , a nie x
18 paź 20:50
Sock: tak wiem ale tak robiliśmy więc z przyzwyczajenia dałam x

ale wiem, że to powinno być n
18 paź 20:52
Sock: WIELKIE dzięki za pomoc panowie. Dzięki wam wszystko zrozumiałam i liczę, że napiszę wszystko
na piątkę!
18 paź 20:53