Uzupełnij i udowodnij wzory
Franek: Witam mam takie zadanko z logiki i nie za bardzo wiem jak się zabrać do tego
Uzupełnij i udowodnij wzory:
(A∩B) x C = (A x C) ∩ (B x C)
(A∪B) x C = ?
(A∪B) x (C ∪ D) = ?
18 paź 20:17
Aga1.: Podobnie jak pierwszy przykład
(AUB)xC=(AxB)U(AxC)
(AUB)x(CUD)=(AxC)U(AxD)U(BxC)U(BxD)
Gorzej z udowodnieniem.
19 paź 10:36
aniab: np diagramy Venna ... rysujesz kółeczka i zamalowywujesz.. w logice uznawane ...
zamieniasz na zdanie i robisz tabelką ..również można
rozpisujesz zachowując konwencję zbiorów ale robisz z tego prawa logiczne.. dużo pisania
banałów
19 paź 11:59
19 paź 12:01
aniab: iloczyn .. to nie diagramy, a układ współrzędnych ale graficznie
19 paź 12:03