indukcja mat
m: Udowodnij indukcją matematyczną że dla każdej liczby naturalnej wyrażenie 26n+1 + 32n+2
jest podzielne przez 11
18 paź 19:58
archeolog:
17 maj 23:06
PW: 1° Dla n=0 liczba ta jest równa 209=11•19 − twierdzenie jest prawdziwe dla n=0
2° Załóżmy prawdziwość twierdzenia dla n=k, to znaczy podzielność przez 11 liczby
26k+1+32k+2.
3° Dla n=k+1 teza brzmi: przez 11 dzieli się liczba
26(k+1)+1+32(k+1)+2.
Dowód:
26(k+1)+1+32(k+1)+2 = 26k+1+6+32k+2+2 = 26k+1•26+32k+2•32 =
= 64•26k+1+9•32k+2=9•(26k+1+32k+2)+55•26k+1
Pierwszy składnik dzieli się przez 11 na mocy założenia indukcyjnego, a drugi dzieli się przez
11, gdyż 55=5•11.
Zastosowanie zasady indukcji kończy dowód.
17 maj 23:39
ZKS:
PW to było odkopane dla kolegi który chciał zadania.
17 maj 23:42
archeolog:
17 maj 23:44
PW: Nie zrozumiałem, szkoda. Sprawa się zaczęła gdzie indziej?
17 maj 23:51