Reguła mnożenia
Kasik: Ile liczb trzycyfrowych można utworzyć z cyfr ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7}, jeśli cyfry w liczbie
moga sie powtarzać oraz:
a) wystąpi cyfra 2
b) liczba ma być parzysta
c) wystąpi cyfra 3 i nie wystąpi cyfra 7
18 paź 19:40
Maslanek: a)
Ω=73
A'=63
Zatem A=73−63.
b)
A=3*72=3*49
c)
Ω=63
A'=53
A=63−53.
18 paź 19:47
whatever: a) miejsce dla 2 mozemy wybrac na 3 sposoby, na pozostale 2 mamy do wyboru 7 elementow, wiec:
3*72 mozliwosci
b) miejsce jednosci musi zajmowac liczba parzysta: 3 mozliwosci (2, 4 lub 6), pozostale 2
miejsca jak poprzednio, wiec: 3*72
c) miejsce dla 3 mozemy wybrac na 3 sposoby, na pozostale 2 miejsca mamy do wyboru 6 elementow
(bez 7), wiec: 3*62
18 paź 19:48