Rozwiąż równania. Proszę o sposób rozwiązania, wyniki mam.
H2O: 1. 2(1−3x)=5−6x
2. (9−x)2 = 0
18 paź 19:31
Krzysiek : Przyklad 2 . Prosze skorzystac ze wzoru (a−b)2= a2−2a*b+b2 wyliczyc i przyrownac do zera i
rozwiazac rownanie kwadratowe . Przyklad nr1 wymnoz liczbe przez nawias niewiadome na lewa
strone wiadone na prawa i wylicz z tego x (z tego co widze bedzie ciekawie .)
19 paź 10:35
Aga1.: 2) Nie radzę podnosić do kwadratu, tylko
(9−x)2=0⇔9−x=0
Podobnie
(x−3)2222=0⇔x−3=0
19 paź 10:40
Krzysiek : jesli teraz tak ucza toOK . ale jak podniesie do kwadratu to przynajmnie sie nauczy
rozwiazywac rownania kwadratowe . Ale tez sie nie upieram bo i po co . czesc
19 paź 11:46
aniab: chyba że jest w 1 klasie LO i kwadratowe będzie miał za rok ;> i wtedy się rozwiązuje jak Aga
napisała
19 paź 11:56