cg arytmetyczny + geometryczny
qupricz: Trzy liczby, ktorych suma jest rowna 105, tworza ciag geometryczny. Jesli pierwsza liczbe
zmniejszymy o 45, to otrzymamy cg arytmetyczny. Wyznacz te liczby.
18 paź 19:28
Piotr:
a+b+c=105
2b = a−45+c
b2=ac
18 paź 19:33
+-:
geom 80:20;5 lub 5;20;80
aryt 35;20;5 lub −40;20;80
18 paź 20:17
Krzysiek : Nalezy podpowiedziec naszemu koledze ze chodzi tu o to zeby wykorzystal twierdzenie o trzech
wyrazach ciagu geonetrycznego i arytmetycznego . czemu tam sie rownaja wyrazy srodkowe
18 paź 21:22