Krzysiek : Pewnie bedzie chodzic o to ze jeden element ramki ma szerokosc 10cm=0,1m
Powierzchnia calego obrazu wynosi P
o=120cmx80cm=9600cm
2=0,96m
2(bo 1m
2=100cmx100cm=10000cm
2
)
Teraz musimy policzyc jaka jest powierzchnia ramy P
r Zeby cala rama miala wymiar 120cmx80cm
to zauwaz ze musi sie skladac z dwoch elementow o wymiarach 100cmx10cm i dwoch elementow o
wymiarach 80cmx10cm Dlaczego 100cm jeden element −no bo jak dasz z jednej strony 10cm i z
drugiej 10cm szerokosci tych elementow co maja po 80cm dlugosci to CI da 120cm
Zamienmy cm na metry i zapiszmy P
r=2*(1*0,1)+2*(0.8*0,1)[m
2]=0,36m
2
Teraz proporcja jesli 0,96m
2−100%
to 0,36m
2−x% wylicz sobie z tego x i wyjdzie CI z tego ile
procent calego obrazu stanowi rama .
Teraz ile trzeba kupic tubek farby.
Policzmy jaka jest powierzchnia plotna P
p Trzeba od powikerzchni obrazu odjac powierzchnie
ramy ⇒P
p=P
o−P
r=P
p=0,96m
2−0,36m
2=0,6m
2 Mamy podane ze jedna tubka pokrywa powierzchnie
0,2m
2 to oznaczmy sobie przez np y ilosc tubek potrzebnych do pokrycia powierzchni plotna
| | 0,6 | |
Czyli mamy 0,2m2*y=0,6m2⇒y= |
| = pozostawie CI ta przyjemnosc policzenia
|
| | 0,2 | |
Posluchaj tyle sie napisalem bo to nie chodzi o to zeby tylko bezmyslnie przepisac ale chodzi o
to zebys zrozumiala skad to wszystko sie wzielo