funkcja
kiki: własności funkcji. f(x)= 1+
√log(x2−1) .
czy dziedziną jest zbiór od (−
∞,−
√2),(
√2,+
∞), a zbiorem wartości R\{1} ? ? ? proszę o
wsparcie
18 paź 19:05
Mati_gg9225535: czemu −√2 i √2 a nie −1 i 1?
18 paź 19:12
kiki: no bo.... log(x2−1)≥0 i x2−1>0
18 paź 19:13
Mati_gg9225535: no wlasnie
a
x2−1>0
(x−1)(x+1)>
m. zerowe x−1 v x=−1
wykresik, parabolka z ramionami do góry i x ∊(−∞,−1),(1,+∞)
18 paź 19:18
Mati_gg9225535: x=1 v x=−1 malo byc tylko nie wyszlo
18 paź 19:19
Mati_gg9225535: miało*
18 paź 19:19
Maslanek: Ale jednocześnie log(x2−1)≥0.
Co oznacza, że kiki ma rację, tylko nawiasy ostre.
18 paź 19:21
Mati_gg9225535: tę 1 na początku potraktuj jako wektor Tu=[0,1] co nie wplywa na dziedzine, tylko ewentualnie
na zbior, a wplywa tak że wykres przesuwa się o 1 jednostke w gore, a ze ZW = R to przesuniete
o 1 jednostke w gore to nadal R
18 paź 19:21
kiki: aha.... tylko jedno założenie jest potrzebne? a zbiorek wartości
18 paź 19:23
Mati_gg9225535: Masianek wiec jakie są warunki by log(x2−1)≥0?
18 paź 19:24
kiki: aha ok
18 paź 19:24
Maslanek: x
2−1≥1
x
2−2≥0
Rozwiązanie już znasz
18 paź 19:25
Mati_gg9225535: a nie x2−1≥0
18 paź 19:26
Mati_gg9225535: a raczej tylko > bo nie moze byc =0
18 paź 19:28
Maslanek: No jak?...
To dziedzina logarytmu, dodaj dziedzinę funkcji, czyli wyrażenie podpierwiastkowe.
18 paź 19:28
Mati_gg9225535: dziedzina funkcji log(x2−1)≥0, dziedzina logarytmu x2−1>0 ?
18 paź 19:33
Piotr:
18 paź 19:36
Mati_gg9225535: wiec z tego czesc wspolna to x2−1>0
18 paź 19:40
Piotr:
a jak rozwiazujesz log(x2−1) ≥ 0 ?
18 paź 19:41
kiki: czyli jaka jest ta dziedzina w końcu i zbiór wartosci?
18 paź 19:49
Maslanek: Dziedzina taką jak podałeś tylko z nawiasami ostrymi.
ZW=<1,∞).
18 paź 19:52
Mati_gg9225535: dobra rozumiem juz

sory za zamieszanie i dzieki za wytlumaczenie

przyszpanuje na
nastepnej lekcji matematyki
18 paź 19:53
Piotr:
to jak to rozwiazac ?
18 paź 19:53
Mati_gg9225535: ≥1
18 paź 19:57
Piotr:
a czemu ?
18 paź 19:59
Mati_gg9225535: bo tak
18 paź 20:02
Mati_gg9225535: 10
0 =1 ?
18 paź 20:04
Mati_gg9225535: dlatego ?
18 paź 20:04
Piotr:
tak myslalem

log(x
2−1) ≥ log1
0 = log1
18 paź 20:04
kiki: ok a jak wyznaczyc ten zbiór wartości bez rysunku ?
18 paź 20:07
Maslanek: √x≥0.
1+√x≥1
18 paź 20:10
Mati_gg9225535: pierwiastek2 stopnia zawsze jest ≥0 czyli to jest Twoj zbio wartosci, pierwiastek 2 st. + 1
przesuniecie o 1 do gory wiec od 1 do nieskonczonosci
18 paź 20:19
Mati_gg9225535: Masianek a jakbys miał 2+√x ? to wtedy ≥2?
18 paź 20:20
18 paź 20:21