POMOCY!!!!
aro: Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego maja równe długości a suma tych długości wynosi
72 cm oblicz pole powierzchni tehgo graniastosłupa jeżeli jego podstawa jest :
a)kwadratem
b)trójkątem równobocznym
c)sześciokątem foremnym
11 maj 17:00
ni ma: a) graniastoslup ma 12 krawedzi, 72 dzielimy na 12 co daje nam 6.
72:12 = 6
Pole całkowite tego graniastoslupa wynosi 6 * 62
6*62 = 216
b) graniastoslup ma 9 krawedzi, 72 dzielimy na 9 co daje nam 8.
72:9 = 8
Pole Calkowite = 2 * ( 82 √3 : 4 ) + 3 * 82 = 32 √3 + 192
11 maj 17:25