matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nierówność wykładnicza
meta:
Witam mam problem z rozwiązaniem tych 2 przykładów: a) (
2
3
)
x
3
+6x
2
− (
16
81
)
6x+16
≥ 0 b) (0,5)
2x
2
−x
≥ 1 Byłbym wielce wdzięczny za pomoc
18 paź 19:01
Maslanek:
Podpowiedź:
16
2
a)
=(
)
4
.
81
3
1
b) 0,5=
2
1
1=(
)
0
.
2
18 paź 19:02
Piotr:
b) 1 = (0,5)
0
18 paź 19:02