bryły
ona11: Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 1,5 m. Jaka powinna być długość
krawędzi podstawy, aby stosunek jego objętości do objętości graniastosłupa prawidłowego
sześciokątnego, którego wszystkie krawędzie mają długość 1 m, był równy π?
proszę pomóżcie.
18 paź 18:55
ona11: proszę pomóżcie mi to rozwiązać
18 paź 19:26
dero2005:
a
c − długość krawędzi podstawy graniastosłupa czworokątnego
h
c − wysokość graniastosłupa czworokątnego
V
c − objętość graniastosłupa czworokątnego
V
s − objętość graniastosłupa sześciokątnego
a
s − długość krawędzi podstawy graniastosłupa sześciokątnego
h
s − wysokość graniastosłupa sześciokątnego
h
c = 1,5 m
a
s = 1 m
h
s = 1 m
V
c = a
c2*h
c = 1,5a
c2
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Vs = |
| as2√3*hs = |
| *12*√3*1 = |
| √3
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a
c2 = π
√3
a
c =
√π√3
18 paź 20:09
ona11: Dziękuję Ci bardzo
18 paź 20:35