matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
KĄT
OLI:
KĄT ALFA NA PONIŻSZYM RYSUNKU MA MIARĘ
18 paź 18:48
Maslanek:
sin90
sinx
=
.
4
2
18 paź 18:52
pigor:
... α taką , że sinα=
2
4
=
1
2
⇒
α=30
o
. ...
18 paź 18:55
pigor:
... a jeśli jesteś w gimnazjum to z Δ ekierki o kątach 30
o
,60
o
,90
o
widzisz, że przeciwprostokątna jest 2 razy dłuższa od przyprostokątnej to naprzeciw niej kąt α ma miarę 30
o
. ...
18 paź 19:00