Ciągi. Proszę szybko :)
TheSzypkidf:
Suma n początkowych wyrazów ciągu an jest wyrażona wzorem Sn= 2n2 −16n
n należy do N+
a) Oblicz 30 wyraz ciągu
b) Wykaż że ciąg an jest ciągiem arytmetycznym
18 paź 18:46
PuRXUTM: a30=S30−S29
18 paź 18:48
PuRXUTM: no i może a29=S29−S28
i teraz a30−a29=r jeśli r jest liczbą to ciąg jest arytmetyczny jeśli jest w nim "n" np.
r=3n+1 to to nie jest ciąg arytmetyczny bo ciąg jest ciągiem arytmetycznym jeżeli r=const. (r
stałe )
18 paź 18:51
TheSzypkidf: Dzięki za podsunięcie pomysłu. Tego właśnie mi było trzeba

zrobiłem sprawdzenie ciągu tylko
na S1, S2 i S3
18 paź 19:04
PuRXUTM: kurcze tylko to "sprawdzenie" przydałoby się zrobić ogólnie a nie na 3 przykładach, zapomniałem

Bo dla 100 pierwszych wyrazów ciągu może być r=const a dla 101 już nie
najlepiej by było wyznaczyć a
n i wtedu r=a
n=a
n−1 i wtedy jest wszystko ok.
18 paź 19:08
MQ: an=Sn−Sn−1
an−1=Sn−1−Sn−2
r=an−an−1=Sn−Sn−1−Sn−1+Sn−2=Sn−2*Sn−1+Sn−2
18 paź 19:13
MQ: Żeby uniknąć problemu n<0, można policzyć an+2−an+1
18 paź 19:14
PuRXUTM: no na to
MQ nie wpadłem

ale pewnie już autora zadania nie ma na forum, ale
przynajmniej ja się dowiedziałem

dzięki
18 paź 19:16