stereometria
lolo: krawedz podstawy graniastoslupa prawidlowego ma dlugosc 2, a jego pole powierzchni calkowitej
jest rowne 36. Oblicz wysokosc tego graniastoslupa, jezeli jego podstawa jest trojkat.
Podpowiedzcie mi jak wyliczyc ta wysokosc
18 paź 18:40
lolo: prosze o pomoc
18 paź 18:54
Mati_gg9225535:

masz pole calkowite, potrzebujesz wysokosci ktora ukryta jest w polu sciany bocznej, wiec masz
P
c − 2P
p(pole podstawy) = 3P
b(pole boczne)
liczysz pole podstawy podstawiasz za pc i pp do wzoru wyzej masz trzykrotne pole boczne wiec
wynik dzielisz przez trzy, otrzymujesz pole boczne, P
b = a*b gdzie a=2 wiec podstawiasz i
wyliczasz b, które jest wysokoscia graniastoslupa
18 paź 18:59
lolo: dzieki
18 paź 19:01
Mati_gg9225535: prosze : )
18 paź 19:06