Umiał by ktoś pomóc wyznaczyć x?
Kaaaskaa:
18 paź 18:32
MQ: Najpierw warunek: mianownik ≠ 0
U ciebie : x≠0
A potem obie strony pomnóż przez x.
Dostaniesz równanie kwadratowe.
18 paź 18:36
TheSzypkidf: pomnóż obustronnie przez x czyli masz
x2 −1 −4 = 2
x2 − 5 = 2
5 przenosimy na 2
x2 = 7
x = √7 lub x= √−7
Więc są 2 rozwiązania poprawne
18 paź 18:38
Kaaaskaa: faktycznie xD
dziękuje
18 paź 18:38
Piotr:
źle
18 paź 18:43
TheSzypkidf: Piotr "źle" nie wystarczy uzasadnij co zrobiłem źle pisałem to na szybkości więc mogłem się
pomylić ludzka rzecz...
18 paź 18:47
Piotr:
po pierwsze mnozymy przez x2 − przeciez nie znasz znaku x
po drugie i tak źle wymnozyles przez x.
18 paź 18:50
Kaaaskaa: z tego co mi się wydaje to po przemnożeniu przez x wychodzi:
x2 − x − 4 = 2x przenosimy 2x
x2 − 3x − 4 = 0 liczymy delte
Δ=(−3)2−4*(−4)*1
Δ=25
√Δ=5
x1= − 1
x2= 4
18 paź 18:55
Piotr:
wynik dobry , tylko bym chcial, zeby mi ktos wyjasnil dlaczego wolno mnozyc przez x
18 paź 18:57
MQ: @Piotr nie trzeba przez x2, bo to nie jest nierówność, więc nie trzeba uważać na znak.
18 paź 18:58
Piotr:
ano racja ! coz za zacmienie

Dzięki
18 paź 18:59