matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz ciąg arytmetyczny
Ala:
a
6
− a
4
= 1 a
5
+ a
1
3
= 16
18 paź 18:13
PuRXUTM:
a
6
−a
4
=a
1
+5r−(a
1
+3r)=a
1
+5r−a
1
−3r=2r 2r=1
1
r=
2
a
1
+4r+a
1
+12r=16 2a
1
+16r=16
1
2a
1
+16*
=16
2
2a
1
=8 a
1
=4 a
n
=a
1
+(n−1)r
1
a
n
=4+(n−1)
2
1
1
a
n
=4+
n−
2
2
1
a
n
=
n+3,5
2
18 paź 18:18
Ala:
dzięki
18 paź 18:26