nierówność zespolona
Nienor: Mam nierówność:
|z+2−i|>2
m=z+2−i=x+yi+2−i=x+2+(y−1)i
|m|=√(x+2)2+(y−1)2
|m|>2
√(x+2)2+(y−1)2>2 /2
(x+2)2+(y−1)2>4
I robi się nierówność koła, którą już da się narysować.
Pytanie brzmi, czy można tak?
18 paź 18:13
Krzysiek: ok
18 paź 18:16
Nienor: dzięki
18 paź 18:32
ola: a jak to narysować?
5 wrz 18:55
sushi_ gg6397228:
lewa strona to jest równanie okręgu o środku w punkcie ....
5 wrz 19:11
PW: Nienor, a czy te rachunki są w ogóle potrzebne?
5 wrz 19:20
Mila:
|z−(−2+i)|>2 zbiór punktów na zewnątrz koła o środku (−2,1) i promieniu 2.
5 wrz 19:28
Trivial: Spójrzcie na daty.
5 wrz 19:28
PW: Tak, ola ruszyła temat sprzed roku, ale dzięki temu mamy odpowiedź: można tak, ale po co?
5 wrz 19:32