drzewo
Fionka: Mamy trzy urny z kulami: w urnie 1 są 3 kule białe, w urnie 2 są 3 kule czarne a w urnie 3 są 3
białe i 1 czarna. Rzucamy dwa razy monetą: jeśli wypadną dwa orły, to losujemy kulę z urny 1
jeśli dwie reszki to z urny 2. W pozostałych przypadkach losujemy kulę z urny 3. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej.
18 paź 17:57
Maslanek:

Czyli:
A − wylosowanie kuli czarnej
| | 2 | | 1 | | 4 | | 2 | | 6 | | 3 | |
P(A)=U{1}[4}*1+ |
| * |
| = |
| + |
| = |
| = |
| . |
| | 4 | | 4 | | 16 | | 16 | | 16 | | 8 | |
18 paź 18:58