matematykaszkolna.pl
NW Daisy: Wykaż z definicji, że liczba 7 jest niewymierna.
18 paź 17:54
PuRXUTM: dowód nie wprost zakładamy że 7 jest liczbą wymierną czyli 7={p}{q} gdzie p,g∊C − z definicji liczby wymiernej i q≠0 7={p}{q} \*()2
 p2 
7=

q2 
7q2=p2 i teraz rozpatrujemy to tak− żeby to była równość to po lewej i prawej stronie musi być tyle samo siódemek po lewej jest minimum jedna, jeżeli w rozkładzie na czynniki występuje jeden raz siódemka to występuje po lewej stronie już 3 razy (7+72) jeżeli w rozkładzie liczby q występują 2 siódemki to jest ich po lewej stronie 5 itd. możemy zatem zauważyć że po lewej stronie będzie zawsze nieparzysta liczba siódemek Teraz popatrzmy na prawą stronę− rozumując analogicznie dochodzimy do wniosku że po prawej stronie "siódemek" może być 0,2,4,6,8,... czyli wynika z tego że tych siódemek będzie parzysta liczba. Po lewej stronie nieparzysta liczba siódemek, po prawej parzysta liczba siódemek więc L≠P czyli sprzeczność czyli liczba 7 nie jest wymierna c.n.d ( co należało dowieść )
18 paź 18:03
PuRXUTM:
 p 
zapomniałem tam u góry to 7={p}{q} to jest 7=

emotka
 q 
18 paź 18:04
Daisy: dzięki wielkie emotka
18 paź 18:22
PuRXUTM: emotka a rozumiesz wszystko ?
18 paź 18:22
Daisy: oczywiscie emotka
18 paź 18:29
Daisy: Mialam rozwiązanie tego zadania ale właśnie nie wiedziałam za bardzo z czego to wynika, teraz wszystko jasne emotka
18 paź 18:30
PuRXUTM: to cieszę się bardzo emotka
18 paź 18:32
Daisy: dobrze, że można polegać na takich internautach jak Ty
18 paź 18:33
PuRXUTM: hahaha emotka no nie wiem czy tak można polegać bo co drugie zadanie robie źleemotka ale tego rozwiązania akurat jestem pewien emotka
18 paź 18:35
Daisy: ee na pewno nie co drugie, inaczej by Cie tu nie było i byś nie pomagał emotka
18 paź 18:37