...
radek: wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych rownanie 2log(x+3)=log(mx) ma tylko 1
rozwiazanie
18 paź 17:42
Piotr:
(x+3)
2 = mx pomoglo ?

najpierw dziedzina
18 paź 17:44
radek: dziedzina x>−3 i x> −m
x2+6x+9=mx
x2−6mx+9=0
Δ=36m2−36= 36(m2−1)
co dalej mam zrobic?
18 paź 17:51
Piotr:
źle przeniosles mx
x2+6x−mx+9=0
wyciagnij x przed nawias
kiedy f kwadratowa ma 1 msc zerowe ?
18 paź 17:54
radek: Δ=0
18 paź 18:01
radek: x2+x(6−m)+9
18 paź 18:03
radek: Δ=m(m−12)
m=12 i m∊(−∞;0)
18 paź 18:07
radek: m=12 lub m∊(−∞;0)
18 paź 18:08
radek: dobrz nie
18 paź 18:09
Piotr:
Δ = (6−m)2 −4*1*9
18 paź 18:33
Piotr:
(6−m)2 − 36 =0
(6−m−6)(6−m+6)=0
m=0 lub m= 12
0 nie nalezy do dziedziny
18 paź 18:38
pigor: nie podałeś dziedziny stąd ten twój kłopot ; a powinieneś zacząć od niej np. tak :
D: x+3>0 i mx>0 ⇔ x>−3 i [(m>0 i x>0) lub (m<0 i x<0)] ⇔
⇔ (m>0 i x>0}
lub (m<0 i −3<x<0) , a więc u ciebie m=12 jest o.k. , bo
| | −b | | m−6 | | 12−6 | |
m=12>0 i x= |
| = |
| = |
| = 3>0 , ale dla lub m<0 , Δ=m(m−12)>0 , a |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
wtedy istnieją 2 różne pierwiastki (a ma być 1) . ...
18 paź 18:48