logarytmy
jaaityy: rozwiąż równanie:
log2(25x+3−1)=2+log2(5x+3+1)
wyznaczyłam dziedzinę x∊(−3,+∞)
ale dalej nie wiem co robić, robiłam podstawienie z t, ale wyszło źle, pomoże ktoś?
18 paź 17:35
PuRXUTM: zał: 25x+3−1>0 to nie będzie spełnione tylko wtedy gdy 25x+3=0 czyli x+3=0 x=−3
więc mi się wydaje że D=R\{3} ale pewien nie jestem
18 paź 17:39
PuRXUTM: a lie Ci wyszło − napisz twój wynik i odpowiedź z książki
18 paź 17:42
jaaityy: mi wyszło, że to jest sprzeczność, a odpowiedź jest x=−2
18 paź 17:44
PuRXUTM: | | 2+2√2 | |
mi wyszła też inna odpowiedź x=log5 |
| |
| | 125 | |
18 paź 17:46
PuRXUTM: i kurcze nie widzę żadnego błędu
18 paź 17:48
jaaityy: a taki przykład:
x2log3x−3/2logx=√10
18 paź 17:50
Piotr:
odpowiedz z ksiazki poprawna
18 paź 17:51
jaaityy: domyślam się, że poprawna, ale nie wiem jak do niej dojść
18 paź 17:55
jaaityy: pomoże ktoś
18 paź 18:05