Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć różnicę na podstawie poniższych przykładów:
maths: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć różnicę na podstawie poniższych przykładów:
Zadanie: Oceń wartość logiczną zdania:
a) ⋀x∊ℛ ⋁a∊ℛ a+x=0 (zdanie prawdziwe )
b) ⋁x∊ℛ ∧x∊ℛ a+x=0 (zdanie fałszywe)
Dlaczego tak jest, dla mnie osobiście to jest to samo a niestety w rzeczywistości to duża
różnica...
18 paź 17:34
maths: indeksy takie jak x∊ℛ czy a∊ℛ znajdują sie pod kwantyfikatorami.
18 paź 17:38
Krzysiek: a) dla każdego 'x' istnieje 'a' takie,że a+x=0
czyli wybierasz dowolne 'x' i zawsze znajdziesz takie 'a', że a+x=0
biorąc a=−x
b) istnieje 'x' ,że dla każdego 'a', a+x=0
więc niech x=5
dla każdego 'a' więc niech dla a=2
więc: 2+5≠0
18 paź 17:39
maths: Dzięki
18 paź 17:40