wyznacz przekształcenie odwrotne do liniowego
zosia: wyznacz (o ile istnieje) przekształcenie odwrotne do przekształcenia liniowego
a) f: R2 −>R2 f(x,y)=(3x−4y, 2x+y)
b) g:R3 −> R3 g(x,y,z) = (3x=z, −2x+y=4z, x+y)
c) h:R3 −> R3 h (x,y,z) = (4x+y, x+z, −2x+3y+z)
d) g*h
e) h*g
11 maj 16:50
@Basia:
f(x,y) = (a,b)
a = 3x−4y
b = 2x+y
a = 3x − 4y
4b= 8x + 4y
−−−−−−−−−−−−−−−−
a+4b = 11x
x = a+4b11
b = 2(a+4b)11+y
y = b−2(a+4b)11
y = 11b−2a−8b11
y= −2a+3b11
f−1(a,b) = (x,y) = (a+4b11 ; −2a+3b11)
analogicznie robisz b) i c)
(w b masz błędny zapis)
(g*h)−1 = h−1*g−1 istnieje ⇔ funkcje g i h są wzajemnie jednoznaczne
(różnowartościowe)
(h*g)−1 = g−1*h−1 istnieje ⇔ jak wyżej
11 maj 17:04
zosia: dzięki
11 maj 17:48