ciąg
aa: jaki jest wzór ogolny ciagu 0 2 0 2 0 2 0 2 ...
18 paź 17:22
Trivial:
Może być wiele, z czego najprostszy to chyba an = 1 − (−1)n.
18 paź 17:25
aniab: an =1+(−1)n
18 paź 17:26
Trivial:
U mnie jest indeksowanie od zera.
18 paź 17:27
Piotr:
hmm
a
n = 1 − (−1)
n dla n= 1 a
n = 1 − (−1)
1 = 1 − (−1) = 2
18 paź 17:29
Trivial:
a0 = 1 − (−1)0 = 1−1 = 0
a1 = 1 − (−1) = 1+1 = 2
a2 = 1 − (−1)2 = 1−1 = 0
...
18 paź 17:31
Piotr:
a
0 ?

ja widze, 0 jest pierwszym wyrazem
18 paź 17:33
aniab: n to zazwyczaj wyraz ciągu więc pierwszy jest pierwszy a nie zerowy ;>
18 paź 17:33
Trivial: Od
jedynki indeksują tylko humaniści.
18 paź 17:34
aa: a ten 1 0 −3 0 5 0 −7

jak by ktos mogl mi powiedziec jak latwo idzie znalezc wzór?
18 paź 17:56
Trivial:
Numerując od
jedynki mamy:
| | 1−(−1)n | |
Dla parzystych indeksów mamy zera, załatwimy to później mnożąc przez |
| . |
| | 2 | |
| | 1−(−1)n | |
( |
| ) = (1, 0, 1, 0, 1, 0, 1, ...) |
| | 2 | |
| | 1−(−1)n | |
Czyli ( |
| bn) = (b1, 0, b3, 0, b5, 0, b7, ...) |
| | 2 | |
Teraz wystarczy znaleźć takie b
n, że
b
1 = 1
b
3 = −3
b
5 = 5
b
7 = −7
...
nie przejmując się w ogóle wyrazami parzystymi.
18 paź 18:09
aa: nie wiem
18 paź 20:27
Trivial:
b
n = n*i
n−1 − takie coś można wymyślić.
b
1 = 1*1 = 1
b
3 = 3*i
2 = −3
b
5 = 5*i
4 = 5
b
7 = 7*i
6 = −7
...
Teraz mnożymy...
| | 1−(−1)n | | in − (−1)n*in | | in−(−i)n | |
an = |
| *n*in−1 = |
| *n = |
| n = |
| | 2 | | 2i | | 2i | |
| | in−(i−1)n | | 1 | | 1 | |
= |
| n = |
| (in−i−n)n = |
| (enln(i) − e−nln(i))n |
| | 2i | | 2i | | 2i | |
| | 1 | |
= |
| (eni(π/2 + 2kπ) − e−ni(π/2 + 2kπ))n |
| | 2i | |
| | nπ | | nπ | |
= sin(n(π/2 + 2kπ))*n = sin( |
| +2kπn)*n = sin( |
| )*n. |
| | 2 | | 2 | |
Chyba prościej było jednak od razu zgadywać coś z sinusem...
18 paź 21:00
aa: lol masakra
18 paź 21:47
aniab: trzeba było zostawić z i ..po co zmieniać na postać trygonometryczną
18 paź 21:56
aa: to jak?
18 paź 23:03
Trivial: Żeby było ładniej.
19 paź 00:38
Piotr:
@aa jestes na studiach ?
cos mi tu nie gra.
19 paź 00:50
19 paź 07:23
aniab: | | 1−(−1)n | |
więc zostawić Triviala |
| *n*in−1 bo to optycznie milsze |
| | 2 | |
19 paź 07:29
Trivial: | | nπ | |
Jak dla mnie sin( |
| )*n jest bardziej "optycznie milszy".  |
| | 2 | |
19 paź 13:59
aniab: no tak ..nie zauważyłam równa się
19 paź 14:01