Trygonometria sin^3(x)+cos^3(x)=1
lolek: sin3(x)+cos3(x)=1
mam poroblem z tym zadankiem otóż jak należy rozpisać lewa stronę ?
18 paź 17:21
PuRXUTM: może tak sin3x=sin2x*sinx=(1−cos2x)sinx i prubuj liczyć dalej
18 paź 17:23
tosia: (1+sin x)*(1/cos x −tg x =cos x
17 paź 19:23
Mila:
sin3x+cos3x=sin2x+cos2x
sin3x−sin2x+cos3x−cos2x=0
sin2x*(sinx−1)+cos2x(cosx−1)=0
sin2x≥0, sinx−1≤0, cos2x≥0,(cosx−1)≤0⇔
Lewa strona może być równa zero⇔
sin2x*(sinx−1)=0 i cos2x(cosx−1)=0
To już jest proste, dokończ
18 paź 19:03
Szwanke: sin x = 0 ⋁ sin x = 1 ⋁ cos x = 1 ⋁ cos x = 0
x = kπ x = π/2 + 2kπ x = 2kπ x = π/2 +
kπ
I jak to zsumować ? Bo poprawnie ma być tylko
x = π/2 + 2kπ i x = 2kπ
20 cze 11:22
Jerzy:
A czemu uważasz,że to ma być poprawnie ?
20 cze 11:25
Szwanke: @Jerzy Zgodnie z odpowiedziami
20 cze 11:30
Jerzy:
Czy kąt π jest rozwiazaniem tego równania ?
20 cze 11:31
Szwanke: Jak wyżej x = π/2 powtarzający się co okres 2kπ i oraz 0 powtarzające się co okres 2kπ
20 cze 11:42
Jerzy:
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie .
20 cze 11:42
Szwanke: π jest dla sinx = 0
20 cze 11:47
Jerzy:
A widzisz, to teraz pokaż mi jak uzyskać kąt π z odpowiedzi podanych w podręczniku ?
20 cze 11:48
Szwanke: ciężko będzie, bo odrazu przeskakuje do 2π
20 cze 11:52
Jerzy:
Dobra, teraz widzę,ze kat π nie jest rozwiazaniem. Źle to rozpisałeś:
ma być: ( sinx = 0 lub sinx = 1) i (cosx = 0 lub cosx = 1) , a to jest spełnione tylko
dla katów podanych w odpowiedzi.
20 cze 11:57
Szwanke: Rozumiem, ale jeszcze jedno − dlaczego pomiędzy sinusami i cosinusami mam "i" a sinusy od
cosinusów
oddziela "lub" ?
20 cze 12:04
Szwanke: *odwrotnie miało być
20 cze 12:05
Jerzy:
a*b = 0 ⇔ a = 0 lub b = 0
20 cze 12:07
Szwanke: Dzięki wielkie, wszystko jasne
20 cze 12:09
Mariusz:
sin
3(x)+cos
3(x)=1
(sin(x)+cos(x))
3−3sin(x)cos(x)(sin(x)+cos(x))=1
(sin(x)+cos(x))
2=sin
2(x)+cos
2(x)+2sin(x)cos(x)
(sin(x)+cos(x))
2=1+2sin(x)cos(x)
2sin(x)cos(x)=1−(sin(x)+cos(x))
2
| | 3 | |
(sin(x)+cos(x))3− |
| (1−(sin(x)+cos(x))2)(sin(x)+cos(x))=1 |
| | 2 | |
sin(x)+cos(x)=t
5t
3−3t−2=0
5 0 −3 −2
1 5 5 2 0
(t−1)(5t
2+5t+2)=0
25−4*5*2 < 0
sin(x)+cos(x)=1
21 cze 11:47