logarytm
radek: wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych dziedzina funkcji
f(x)=log[(m2 + m − 6)x2 + (m−2)x + 1] jest zbior wszystkich liczb rzeczywistych
18 paź 17:12
radek:
18 paź 17:15
Piotr:
liczba logarytmowana >0 czyli wszystko pod tym kwadratowym > 0 .
jakies pomysly kiedy tak bedzie ?
18 paź 17:17
radek: no f.kwadratowa bedzie jezeli
a≠0
a>0
Δ<0
18 paź 17:19
Piotr:
tylko to ?
18 paź 17:20
radek: no chyba jeszcze trzeba dla f.liniowej czyli a=0 b=0 c>0
18 paź 17:22
Piotr:
18 paź 17:23