Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
olcia:): Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 6cm i 8 cm oraz kącie ostrym 60
stopni. Krótsza przkątna graniastosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni. Oblicz
pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
11 maj 16:45
Eta: Pomagam

rysuję .
11 maj 21:02
Eta:

PC= 2*P
p + 2a*H +2b*H
P
p = a*b *sin60
o P
p = 6*8 *
p{32
P
p = 24
√3
trójkat BDK jest prostokatny i równoramienny , więc H=e
długość e wyliczamy ze wzoru kosinusów:
e
2 = a
2 +b
2 − 2ab *cos60
o cos60
o =
12
więc e
2 = 36 + 64 − 2*6*8*
12
e
2 = 72 => e = 6
√2
to H= 6
√2
podstaw dane do wzoru na P
c ......i policz
11 maj 21:16