pytanie
adaś:
Mam takie pytanie trochę nietypowe.
Mam takie działanie:
Normalnie to się robi tak:
D:x−2≠0
x≠2
| 2 | | (x−1) | | x(x−1) | |
| − |
| − |
| =0 |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | |
2−x+1−x
2+x=0
3−x
2=0
−x
2=−3
x=
√3
x=−
√3
Teraz moje pytanie ,czy mogę to zrobić w ten sposób:
2−(x−1)−x=0
2−x+1−x=0
3−x
2=0
−x
2=−3
x=
√3
x=−
√3
Niby wychodzi to samo, ale czy mogę tego x zostawić sobie na później?
18 paź 17:05
adaś: sory błąd zrobiłem nie wychodzi to samo, sory
18 paź 17:12
adaś: koniec tematu
18 paź 17:12
pigor: ... nie pojmuję skąd ci się wzięło potem w mianowniku x−1, jak na początku było x−2

, no a
potem zamiast 1 masz 2 w liczniku, bo ja widze to tak :
| | 1 | |
|
| −1=x /*(x−2) i x≠2 ⇒ 1−(x−2) =x(x−2) ⇔ 1−x+2= x2−2x ⇔ |
| | x−2 | |
| | 1 | | 2 | |
⇔ 0= x 2−x−3 i Δ=13 ...  to jak , miało być |
| na początku , czy |
| |
| | x−2 | | x−1 | |
18 paź 17:27
adaś: | | 2 | |
wybacz bo zamieszałem działanie wyjściowe do |
| −1=x , ale ja już zamknąłem ten temat |
| | x−1 | |
18 paź 18:02
adaś: to*
18 paź 18:02