Geomteria analitczna
Nieogar: 1.
Punkt A(−7,2), należy do okręgu stycznego do osi 0X, w punkcie B(−3,0). Napisz równanie tego
okręgu.
2.
Trójkąt o wierzchołkach A(6,0), B(0,y) i C(0,0) jest prostokątny. Oblicz y, jeżeli promień
okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 2.
3.
Punkty A(−2,−2) B(1,0) C(3,8) i D(1,5) są kolejnymi wierzchołkami czworokąta.
Oblicz współrzędne punktu przecięcia przekątnych tego czworokąta.
4. Punkty A=2,1 B=−2,4 C=0,0 są wierzchołkami trójkąta prostokątnego. Podaj sinus większego z
kątów ostrych( chodzi mi tylko skąd wiadomo gdzie kąt ostry jest większy?)
18 paź 17:02