sinx+cosx=cos(2x)/1-sin(2x)
szyman: Witam mam problem z tym zadankiem nie wiem jak je ugryźć, był bym wdzieczny za cenne wskazówki
lub rozwiązania ..
sinx+cosx=cos(2x)/1−sin(2x)
18 paź 15:18
MQ: Nikt go nie ugryzie, bo nie stosujesz nawiasów w zapisie liniowym.
18 paź 15:37
szyman: nie rozumiem w czym problem ? przecież wszystko napisałem . ale dzieki za pomoc
18 paź 15:47
18 paź 15:48
MQ: Napisałeś coś takiego:
sinx+cosx=cos(2x)/1−sin(2x)
a to oznacza:
| | cos(2x) | |
sinx+cosx= |
| −sin(2x)
|
| | 1 | |
a to oznacza:
sinx+cosx=cos(2x)−sin(2x)
Czy o takie równanie ci chodziło?
18 paź 15:49
szyman: sinx+cosx=[cos(2x)]/[1−sin(2x)]−mianownik
18 paź 15:53
aniab:
L=sinx+cosx
| | cos2x | | cos2x−sin2x | |
P= |
| = |
| = |
| | 1−sin2x | | cos2x+sin2x−2sinxcosx | |
| | (cosx−sinx)(cosx+sinx) | | (cosx+sinx) | |
= |
| = |
| |
| | (cos−sin)2 | | (cos−sin) | |
| | (cosx+sinx) | |
sinx+cosx= |
| |
| | (cos−sin) | |
| | (cosx+sinx) | |
sinx+cosx− |
| =0 |
| | (cos−sin) | |
(sinx+cosx)(1−1/(cos−sin))=0
18 paź 15:58
Mila: Z. sin2x≠1⇔....? rozwiąż warunek
| | cos(2x) | |
sinx+cosx= |
| |
| | 1−sin(2x) | |
| | (cos2x−sin2x) | |
sinx+cosx− |
| =0 |
| | sin2x+cos2x−2sinx cosx) | |
| | (cosx−sinx)(cosx+sinx) | |
sinx+cosx− |
| =0 |
| | (sinx−cosx)2 | |
| | cosx+sinx | |
(sinx+cosx)+ |
| =0 /*(sinx−cosx) |
| | sinx−cosx | |
(sinx+cosx)(sinx−cosx)+(sinx+cosx)=0
(sinx+cosx)(sinx−cosx+1)=0
dokończ
18 paź 16:01
aniab: sinx=−cosx lub cosx−sinx=1
sinx=sin(270°−x) cosx=1+sinx
2x=270+360k cosx=0 sinx=1 lub cosx=1 sinx=0
18 paź 16:03
szyman: sinx+cosx−[ (cosx+sinx)/(cosx−sinx)]=0
(sinx+cosx)*(cosx−sinx)−cosx+sinx=0
cos2(x)−sin2(x)− cosx+sinx=0
cosx(cosx−1)−sinx(sinx−1)=0
po moich obliczeniach wyszło coś takiego i nie wiem co dalej. moze ktoś dostrzega tam jakiś
bład albo wie co dalej z tym zrobić ?
18 paź 16:23
aniab: j.w.
18 paź 16:23
Mila: Szyman, z tej postaci nie możesz nic wyłączyć.
16:01 masz postać iloczynu z lewej strony, napisz dwa równania i otrzymasz rozwiązanie.
Sprawdź z zastrzeżeniem.
18 paź 16:35
Mila: aniab, masz pomyłkę.
18 paź 16:36
aniab: to u ciebie z minusa nagle zrobił się plus
18 paź 16:52
szyman: Mila, po przemnożeniu podanego przez Ciebie rownania (sinx+cosx)(sinx−cosx+1)=0 wychodzi to
samo co mi na końcu tylko z innym znakiem. t.j −cosx(cosx−1)+sinx(sinx−1)=0
nie wiem w czym tkwi bład...
18 paź 17:00
Mila: Szyman doprowadzamy do postaci iloczynowej t czynniki przyrównujemy do zera.
| | π | | π | |
Z. sin2x≠1⇔2x≠ |
| +2kπ⇔x≠ |
| +kπ |
| | 2 | | 4 | |
(sinx+cosx)(sinx−cosx+1)=0⇔sinx+cosx=0 lub sinx−cosx+1=0⇔
a) sinx+cosx=0 ⇔sinx=− cosx /:cosx i cosx≠0
lub
| | π | |
sinx−cosx+1=0⇔ sinx−cosx=−1⇔ sinx−sin( |
| −x)=−1 |
| | 2 | |
| | x+π/2−x | | x−π/2+x | |
2cos |
| sin |
| =−1 |
| | 2 | | 2 | |
Podaj jakie masz odpowiedzi
18 paź 22:01
Mila: Szyman, W piątej linijce z 16:01 zmieniłam znak na plus, ponieważ w liczniku mamy
cosx−sinx a w mianowniku
sinx−cosx.
18 paź 22:06
aniab: a no to moje jest to samo co twoje
18 paź 22:09
Pytanie: Mila możesz zdradzić sekret w jaki sposób dochodzisz do takich rozwiązań?
Fart, dobry strzał czy to wszystko od razu widzisz. To jest dziwne, z takiego przykładu
wyciągnąć
Wzór skróconego mnożenia i w dodatku to wszystko ładnie zwinąć do postaci iloczynowej.
Mimo tego, że sporo zrobiłem zadań z trygonometrii nie zawsze zauważam rozwiązanie,
I ty przychodzisz z pomocą swoją błyskotliwością
24 lis 08:17