Informacje i sposób wyznaczania kątów na kole trygonometrycznym.
heeelp321: Informacje i sposób wyznaczania kątów na kole trygonometrycznym.
Witam!
Wiem, ze istnieje coś takiego jak koło trygonometryczne, miałem to ostatnio na wykładach. Na
wykładach jak na wykładach,tempo niesamowite i nic z owego zrozumiec nie zdołałem, natomiast
jutro mam cwiczenia a wedlug informacji, ktore uzyskalem bedzie z tego przepytywanko przy
tablicy.
Prosiłbym o pomoc, mianowicie:
1.Jak takie koło wygląda i jak się go uzywa.
2. o kilka przykładów z funkcji trygo jak i cyklo, gdyż wiem, że są takie przykłady jak np.
| | 114 | |
podaj wartosc arccos −1 lub sin |
| π |
| | 15 | |
Wiem, ze to sie wlasnie jakos z tego koła określa tylko niewiem jak. Słyszałem tez cos o
radianach, natomiast tylko słyszałem.
Prosiłbym o pomoc w miarę możliwości.
Pozdrawiam!
18 paź 14:24
heeelp321: Czy jest mi w stanie ktoś pomóć?
18 paź 14:46
hh: odświeżam i proszę o pomoc...
18 paź 16:13
hh: odświeżam i proszę o pomoc...
18 paź 16:13
18 paź 16:22
aniab: π radianów = 180°
18 paź 16:22
18 paź 16:23
hh: | | 114 | |
Tyle, ze tu jest wyjasnione jak powstały wykresy a nie jaki kąt odpowiada np. |
| π... |
| | 16 | |
18 paź 16:38
hh: albo np, wiem, ze wykres arccos (−1) = −π ale niewiem z czego to wynika, poniewaz rysujac sobie
wykres arccosa dla argumentu −1 osiaga on wartosc pi a nie −pi.
18 paź 16:39
aniab: jak wyżej zamiast pi wstawiasz 180° 114*180° / 16
18 paź 16:40
hh: albo np, wiem, ze wykres arccos (−1) = −π ale niewiem z czego to wynika, poniewaz rysujac sobie
wykres arccosa dla argumentu −1 osiaga on wartosc pi a nie −pi.
18 paź 16:40
hh: ahaaa i wtedy otrzymuję?
18 paź 16:40
hh: ale wtedy otrzymuję stopnie czy co? bo to wyjdzie ponad tysiac.
18 paź 16:41
aniab: to skąd wiesz że −pi skoro wykres pokazuje pi?
18 paź 16:42
aniab: otrzymujesz stopnie ..jak za dużo to wzory redukcyjne
18 paź 16:43
18 paź 16:43
hh: poprostu, profesor mówi 114/50π ile to stopni.
albo arccos(−2) ile sie równa a ja musze odpowiedziec a niewiem jak...
18 paź 16:53
Mila:

Odwrotna do cosx jest w przedziale <0,π> bo tam f(x)= cosx jest funkcją różnowartościową.
arccos(−1)=α⇔
cos(arccos(−1))=cosα⇔cosα=−1
α=π
Czy rozważacie inne przedziały?
Teraz wychodzę. Będę później, może Eta tu spojrzy.
18 paź 16:53
hh: a z tego koła się nic nie da robic? Bo wiem, ze inne grupy cwiczeniowe rysowały to koło i jakoś
tam je obracało i ja niewiem o co w tym chodzi..
18 paź 16:54