Zależności wektorów
xaat: Wektory a i b spełniają następujące zależności:
(4a − 5b) ⊥ (2a + b)
(7a − 2b) ⊥ (a − 4b)
Wyznaczyć kąt pomiędzy wektorami a i b.
Bardzo proszę o szczegółowe rozwiązanie krok po kroku, bez skoków

Bo przede wszystkim chodzi o te zależności, jak z nich mam wyciągnąć współrzędne wektorów żeby
obliczyć kąt? Czy w ogóle o to chodzi? Bo jak mam współrzędne to umiem wyznaczać kąt, a takie
coś to już nie umiem

Dziękuję.
18 paź 14:13
xaat: Proszę, proszę, proszę...
18 paź 14:51
AC:
Iloczyny skalarne tych wektorów muszą się zerować:
(4a−5b)◯(2a+b)=0 ⇔ 8|a|
2 − 6a◯b −5|b|
2=0
(7a−2b)◯(a−4b)=0 ⇔ 7|a|
2 −30a◯b +8|b|
2 =0
| | |a| | |
dzielimy obydwa równania przez |b|2≠0 i oznaczamy k = |
| |
| | |b| | |
8k
2 − 6 k cosφ −5 = 0
7k
2 − 30kcosφ +8 = 0
Pierwsze równ. mnożymy razy 5
40k
2 −30kcosφ =25
7k
2 −30kcosφ =−8
odejmujemy stronami
33k
2 =33 ⇒ k =1
wstawiamy do pierwszego
| | 1 | |
40− 30cosφ=25 ⇒ −30cosφ=−15⇒ cosφ=0,5 ⇒ φ= |
| π |
| | 3 | |
18 paź 16:44