Oblicz, stosując prawa działań na potęgach:
paula: Oblicz, stosując prawa działań na potęgach:
4*27
3 − 5*3
11 przez 3
8=
bardzo prosze o pomoc

18 paź 14:04
18 paź 14:05
paula: niee, w mianowniku jest tylko 38 a reszta jest w liczniku
18 paź 14:06
ICSP: to licznik :
4 * 27
3 − 5 * 3
11 = 4 * (3
3)
3 −5 * 3
11 = 4 * 3
9 − 5 * 3
2 * 3
9 = 4 * 3
9 − 45 − 3
9
= − 41 * 3
9
mamy wiec :
| − 41 * 39 | |
| = − 41 * 39−8 = −41 * 3 = −123 |
| 38 | |
18 paź 14:08
paula: a co sie stalo z tym 3
8
?
18 paź 14:11
ICSP: gdzie ?
18 paź 14:12
paula: oki dziek iwielkie za pomoc
18 paź 14:14
paula: juz wszystko rozumiem
18 paź 14:14