Oblicz, stosując prawa działań na potęgach:
paula: Oblicz, stosując prawa działań na potęgach:
4*5
10 + 2*5
9 przez 2*5
8
Prosze bardzo o pomoc
18 paź 13:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 4*510 + 2*59 | | 2*58(2*52 + 51) | |
| = |
| = 2*52 + 51 = .... |
| 2*58 | | 2*58 | |
18 paź 13:20
Patronus:
| 4*510+2*59 | | 59(4*5 + 2) | | 5*22 | |
| = |
| = |
| = 55 |
| 2*58 | | 2*58 | | 2 | |
18 paź 13:21
paula: powiesz mi skas jest taki licznik
18 paź 13:21
Skipper:
| 4*510+2*59 | | 2*58(50+5) | |
| = |
| = |
| 2*58 | | 2*58 | |
18 paź 13:23
paula: ale prosze powiedzcie mi skad sie wam biora takie liczniki
18 paź 13:24
Skipper:
... po prostu wyłącz 2*58 przed nawias ...
18 paź 13:27
paula: no i ?
18 paź 13:31
paula: prosze rozpiszesz mi to dokladniej, bede ci bardzo wdzieczna
18 paź 13:32
aniab: np 58 = 5*5*5*5*5*5*5*5 = 55*53 = 52*56
możesz je grupować dowolnie byle suma wykładników się zgadzała
a jak masz ab+ac=a(b+c)
18 paź 13:36
paula: oki juz wszystko rozumiem
18 paź 13:37
paula:
4*273 − 5*311 przez 38 =
18 paź 13:39
Krzysiek : Zebys mogla wyciagnac wspolny czynnik przed nawias w liczniku to 27=33
⇒(27)3=(33)3=39 to teraz rozwiazuj dalej
18 paź 22:57