zad
sylwia gdańsk: w trapezie ABCD podstway maja dlugosc 16 i 10 IADI=4 kat DAB=60 oblicz pole i obw trapezu sin
kata ADB oraz odleglosc punktu przeciecia sie przekatnych o dluzszej podstawie
11 maj 16:42
bigduck: obw 10 + 16 + 4 + 2{7} = 30 + 2{7} (j)
pole [(10+16) * 2{3}]/2 = 26{3} (j
2)
a dalej konstruuje ale rozczytac sie nie moge
11 maj 16:55
sylwia gdańsk: co
11 maj 16:59
sylwia gdańsk: moze ktos mi to wyjasnic krok po kroku?
11 maj 17:09
tim: Ja spróbuje.
11 maj 17:10
sylwia gdańsk: ok
11 maj 17:12
tim:

AB = 16
CD = 10
AD = 4
α = 60
Korzystając z cosα = cos60 = 1/2, obliczamy AE = 2 oraz korzystając z tgα = tg60 =
√3,
obliczamy h = DE = CF = 2
√3
Skoro AB ma 16 oraz:
AE = 2
EF = DC = 10
to FB = 4
Znając CF oraz FB obliczamy CB z tw. Pitagorasa
...
Obliczamy CB i mamy cały obwód
11 maj 17:14
magelana: liczysz sobie wysokość: sin60=h/4
h=2{3}
P=[(a+b)*h]/2
P=26{3}
rammię c liczysz z pitagorasa
c={16+12}=2{7}
Obw=16+10+4+2{7}=30+2{7}
11 maj 17:15
tim: magelana
√7 to p {7}
11 maj 17:17
magelana: pierwszy raz pisze
11 maj 17:18
tim: Aha, to witamy

Poczytaj sobie z boku
11 maj 17:18
sylwia gdańsk: a moge jeszcze jedno ?
11 maj 17:19
sylwia gdańsk: boki trojkata majja dlugosc 4.8.10 oblicz cos i tg kata lezacego na przeciw najkrutszego boku
oraz dlugosc srodkowej przeprowadzonej do najkrutszego boku
11 maj 17:20
magelana: a tego sinADB mozna policzyć z pola
licze przekatna DB z pitagorasa DB=4 √13
P=0,5*4*4√13sinADB
P=26√3
sinADB=0,25√39
11 maj 17:22
tim: To o bokach trójk. rozw.
11 maj 17:22
sylwia gdańsk: jak db 4 pierw 13?
11 maj 17:25
sylwia gdańsk: skad to wzielas?
11 maj 17:25
sylwia gdańsk: 28=100=128=DB2
11 maj 17:25
sylwia gdańsk: czemu o.5 *4 skad to
11 maj 17:26
sylwia gdańsk: kurde magda wytlumacz
11 maj 17:33
magelana: pole juz sobie obliczylas wczesniej p=30+2p7
teraz stosujesz inny wzor na pole trojkąta: P=0,5*a*b*sinc
DB2=√h2+EB2
11 maj 17:35
magelana: powoli tlumacze bo te symbole mnie wkurzaja
11 maj 17:35
magelana: nie pisz. zrobilam blad
11 maj 17:36
bigduck: P=0,5*a*b*sinADB
11 maj 17:39
sylwia gdańsk: spox a to 2 umiecie obliczyc srodkowa?
boki trojkata majja dlugosc 4.8.10 oblicz cos i tg kata lezacego na przeciw najkrutszego boku
oraz dlugosc srodkowej przeprowadzonej do najkrutszego boku
11 maj 17:40
magelana: pole trojkata EBD=0,5*14*2√3=14√3
podstawiajac teraz to pole do tego wzoru sinADB=7√39/52
11 maj 17:40
bigduck: DB2 = DE2 + EB2
11 maj 17:40
sylwia gdańsk: to to P=0,5*4*4√13sinADB P=26√3 sinADB=0,25√39
11 maj 17:43
sylwia gdańsk: czy to pole trojkata EBD=0,5*14*2√3=14√3 podstawiajac teraz to pole do tego wzoru
sinADB=7√39/52
11 maj 17:43
11 maj 17:44