Znaleźć liczby xi y należące do R spełniające równanie.
iza: o to równanie.
1. (2+xi)(y−3i)=7−i
2. 1+yi/x−2i=−1+3i
nie rozumiem jak mozna je pomnożyc przez nawiasy. nie rozumiem, bo na uczelnie i wszędzie w
internecie są rozpisane tylko przykłady na dodawanie między nawiasami, oraz przed jednym i
drugim nawiasem jest x , a przed drugim y, i to rozumiem z dodawaniem, ale tego i dzielenia
nie rozumiem.
Jeżeli ktos to rozumie, to proszę napisać skąd to sie bierze, nie chcę tylko roziwązania
zadania, chcę to zrozumieć.
Pozdrawiam.
18 paź 13:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
(2+xi)(y−3i) = 2y + xyi − 6i − 3xi
2 = 2y + 3x + i(xy − 6)
juz wiesz co dalej zrobić
18 paź 13:15
iza: mam zrobić teraz układ równań taki że:
18 paź 13:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
dokładnie
rozwiązać i masz zadanie
18 paź 13:21
aniab: tak jak zwykłe mnożenie (a+b)*(c+d) czyli każdy z każdym ... tylko potem i2 zamieniamy na −1
a dzielenie to tak jak usuwanie niewymierności..najpierw w mianowniku wzór skróconego mnożenia
(a−b)(a+b)=a2−b2 i znów i2 zamieniamy na −1
18 paź 13:21
iza: wychodzi mi delta ujemna, jak liczę x, naucza z liceum jestem ze to sprzeczność, a w tym
przypadku? √−71 to jak ? Bo nikt nam tego nie wytłumaczył, ale umieć musimy i jesteśmy z
tego rozliczani
18 paź 13:30
aniab: bo teraz dochodzą urojone i=√−1
18 paź 13:48