matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
rety:
Oblicz całkę
1
∫
x
2
+x
18 paź 10:43
aniab:
np. przez rozkład na ułamki proste
18 paź 10:46
aniab:
1
A
B
A(x+1) + Bx
(A+ B)x +A
=
+
=
=
x(x+1)
x
x+1
x(x+1)
x(x+1)
porównując mamy A+B=0 A=1 więc B=−1
1
−1
więc szukana całka to ∫
dx + ∫
dx
x
x+1
18 paź 10:50
aniab:
x
= ln|x| − ln|x+1| +C = ln |
| +C
x+1
18 paź 10:55